Shiatsu behandeling

Het verloop van een shiatsu-behandeling

Een shiatsu-behandeling begint in principe altijd bij de behandeling van de nek en schouders terwijl je op een kruk zit. Daarna mag je plaats nemen op de futon, een dikke katoenen mat waar je comfortabel op kunt liggen. Op de futon wordt eerst de achterzijde en daarna de voorzijde van het lichaam behandeld. Met mijn duimen en soms vingers behandel ik jouw lichaam volgens een bepaald patroon. Zijn er plekken pijnlijk, heb je triggerpoints, dan pas ik mijn behandeling zodanig aan dat jouw lichaam de druk verdraagt.

Het ondergoed blijft aan. De behandeling wordt gegeven op de huid. Omdat het lichaam diep ontspant  gebruik ik grote handdoeken om het lichaam warm te houden terwijl de kamertemperatuur ook is aangepast. Houd je liever de kleding aan, doe dan het liefst dunne katoenen kleding aan.

Na afloop van de behandeling krijg je een glas water en kun je nog even bijkomen !

Medische gegevens

Bij de eerste behandeling vindt een intake  plaats om een beeld te krijgen van klachten en wensen. Het is handig als je voor deze intake vast je klachten, wensen, eventueel medicijn-/supplementgebruik en belangrijke medische gebeurtenissen op een rij zet. Dat scheelt tijd en, nog belangrijker, het maakt de kans kleiner dat je belangrijke medische informatie per ongeluk vergeet met mij te delen, met alle risico´s van dien. De medische gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld en veilig (versleuteld) opgeslagen. Na de eerste behandeling bepalen we in overleg de frequentie en verdere aanpak.

Shiatsu kan hulp bieden, klachten verminderen of wegnemen bij

  • problemen met in slaap vallen en doorslapen
  • nek-, rug- en schouderklachten, RSI-klachten, tennis- en/of golfarm
  • (over-)vermoeidheid, stress, burn-out
  • verschillende vormen van hoofdpijn, inclusief migraine
  • concentratieproblemen
  • hoge en lage bloeddrukklachten
  • spijsverteringsklachten
  • menstruatie- en overgangsklachten
  • allergieën
  • breed scala van andere klachten, neem contact met me op.

Effecten van de shiatsu behandeling

De exacte effecten van Shiatsu op jouw lichaam zijn vooraf niet exact aan te geven. Vaak treden kort na de behandeling al verbeteringen op. Na drie behandelingen zijn de effecten over het algemeen goed merkbaar. Veel voorkomende reacties op de behandeling zijn: makkelijker in- en beter doorslapen; rustige(re) darmen, minder obstipatie, minder of geen hoofdpijn meer, betere concentratie, aanzienlijk korte(re) of zelfs vrijwel geen hersteltijd na een (top-) sport- of andere top-prestatie op uw werk of in uw privéleven.

Tips

Matig de inname van koffie en/of voeding voorafgaande aan de behandeling. Doe direct na de behandeling een aantal uren rustig aan. Drink extra water of thee om losgekomen afvalstoffen versneld af te voeren. Neem geen warm bad of een sauna kort na een shiatsu behandeling.

Wil je zelf de moeite nemen om de energie goed door je lijf te laten stromen, dan kan ik je een aantal oefeningen meegeven die je dagelijks kunt doen. Bovendien kun je door de oefeningen ook wat soepeler en leniger worden. Je kunt ook iedere dag starten met 2 grote glazen lauw water voordat je iets eet. Drink rustig en ervaar het effect op je lichaam en je energie gedurende de dag.

Samenwerking

Voor een shiatsu behandeling is geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig. Ik adviseer je echter wel de huisarts en/of de regulier of alternatief werkende behandelaar op de hoogte te stellen. Ik streef naar een goede samenwerking met artsen, specialisten en/of andere disciplines in zowel de reguliere als de alternatieve gezondheidszorg.

Scroll naar boven