Conceptievat & Gouverneursvat

CONCEPTIEVAT


Verloop

Het conceptievat begint in het perineum en volgt de middenlijn van het lichaam naar boven. Hij loopt via de kin en langs de mond en hij eindigt onder het oog.

Functie: balanceren van de yin energie
Het conceptievat oefent invloed uit op alle yin meridianen in het lichaam. Hij is erg belangrijk voor het voortplantingssysteem van zowel mannen als vrouwen, maar vooral bij de vrouw, omdat hij puberteit, menstruatie, vruchtbaarheid, conceptie, zwangerschap, geboorte en menopauze reguleert.
Via een punt ter hoogte van het hart is hij verbonden met de longmeridiaan.

Shiatsu

Het conceptievat is in feite een bijzondere of extra meridiaan die via punten op de andere meridianen kan worden geactiveerd. In de westerse samenleving is nogal eens sprake van stevig doorgaan, jakkeren, jezelf uitputten. Door aandacht te geven aan deze meridiaan als het ware voeden, zoals je dat ooit via je moeder of geliefde hebt ervaren: zelfliefde en aandacht vergroten.

GOUVERNEURSVAT


Verloop

Het gouverneursvat begint bij het perineum en stijgt langs de wervelkolom naar het hoofd tot aan de bovenlip.

Functie: circulatie van yang energie in het lichaam
Het gouverneursvat oefent invloed uit op alle yang meridianen in het lichaam. Daarnaast voedt hij de wervelkolom en de hersenen. Vanaf een punt op de bovenrug is hij verbonden met de dunne darm-meridiaan.

Shiatsu

Zodra ik het beeld/idee hebt dat je voldoende (yin) energie hebt, kan ik via deze meridiaan je lichaam en geest uitnodigen wat meer leven en vuur in de “brouwerij” te brengen waardoor je over gaat tot actie.

[button color=”silver” link=”/meridianen”] Terug naar Meridianen[/button]

Scroll naar boven