Geschiedenis Medisch Shiatsu Namikoshi

Het Tokujiro Namikoshi-systeem is van zo’n hoge medische kwaliteit dat het in 1964 door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn werd erkend als het enige shiatsu-systeem.
In 1975 introduceerde Dennis Binks, een leerling van Tokujiro aan de Japan Shiatsu College te Tokio, Namikoshi Shiatsu in Nederland en opende hij het Nippons-Nederlandse Shiatsu school te Baarn dat later de 5-jarige natuurgeneeskundige Shiatsu Namikoshi opleiding werd, de Dutch Shiatsu Academy (DSA) waar ik ook mijn opleiding heb gevolgd.

In 2015 werd de verplichte nascholing medische en psychosociale basisvakken geïntroduceerd door de verzekeraars, waardoor de therapie vanuit de aanvullende verzekering vergoed blijft. Ik startte bij de DSA  in 2011 en volgde bij de School voor Homeopathie (nogmaans) de MBK, Medische Basiskennis op HBO-niveau.

De DSA opleiding is opgehouden met bestaan in 2015. Een aantal opgeleiden zet de Namikoshi stijl voort zoals De CSMBK Shiatsu Namikoshi te Den Haag en Shigeru Onoda (leerling aan de Japan Shiatsu College te Tokio) doceert de Namikoshi stijl in Europa, zoals Madrid, Malaga, Barcelona. Ook Yoshinori Myashita, Zen Shiatsu opleiding, is een leerling van Tokujiro. De Namikoshi stijl is wereldwijd bekend.

De acupressuurbehandeling maakt gebruik van traditionele Chinese geneeskunde, die al meer dan 2000 jaar bestaat. Shiatsu brengt een relatie tot stand tussen fysiek, psychologisch en emotioneel functioneren via meridianen (organen). Elke psychologische factor en emotie is gekoppeld aan een orgaan, waardoor het zich onderscheidt van andere vormen van (massage)therapie.

De oude traditionele geneeskunde stelt dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan ​​van ziekten, maar dat een ongezonde leefstijl (kwaliteit van voeding, te veel of te weinig bewegen, overbelasting spijsverteringsstelsel en immuunsysteem en meer) grotere veroorzakers zijn, naast een ongezonde leefomgeving en situatie.

“I have studied the Tokujiro Namikoshi (6 years of study) and Masunaga Zen Shiatsu (1 year of study) schools of shiatsu.
Tokujiro Namikoshi developed the shiatsu therapy based on Western knowledge of anatomy, physiology, and pathology, as well as Eastern knowledge, such as the concepts of Ki, meridian theory, the five elements, tsubo points, and the Yin-Yang principle used in Traditional Chinese Medicine (TCM).

The Namikoshi system is of such high medical quality that it was recognized as a shiatsu system by the Japanese Ministry of Health and Welfare in 1964. In 1975, Dennis Binks, a student of Tokujiro, introduced Namikoshi Shiatsu to Europe.

Waarom Shiatsu?

Shiatsu volgt een holistische aanpak en combineert psychische en lichamelijke klachten. Ze erkent dat wij geen invloed hebben op ziekten veroorzaakt door genetische factoren, maar het doel is dat we ons bewust worden. Door te leren wat we voelen en om signalen (tijdig) te herkennen, vooral met diepere pijnlijke of emotionele problemen. Shiatsu is een weldaad voor lichaam en geest. Uit veel onderzoek blijkt dat massage de gezondheid bevordert.

Wanneer Shiatsu?

Shiatsu wordt toegepast bij pijnbestrijding, maar het beste is natuurlijk om preventief aan de gezondheid te werken. In landen als Duitsland, Zwitserland, Canada en Japan is een maandelijkse Shiatsu behandeling heel gewoon.

Verschil met andere therapieën?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is van oorsprong de basis van Shiatsu therapie. De Zang Fu (orgaanleer) neemt hierbij een prominente plaats in, naast observatie, luisteren, voelen als onderzoekstechnieken en pols en tongdiagnostiek. Om de TCG te begrijpen zijn basisbeginselen over de pathologie (ziekteleer) vanuit de Westerse visie van belang. Dit om de terminologie (Zang Fu) te begrijpen en te onderscheiden van de Westerse visie. Daarnaast speelt een grote rol het herkennen van symptomen en signalen die het lichaam aangeeft. Wat voor soort pijn, stekend, zeurend of juist verspringend. Wat is de kleur van het gelaat, hoe is de stem. Is er bij druk meer pijn? Is er sprake van koude of warmte, te veel vocht (oedeem, transpiratie) of juist te weinig (droge huid). Ook de psyche (emoties) spelen een belangrijke rol om een disbalans te herkenen in een meridaanstroom, verbonden aan een orgaan. Signalen en symptomen, die gedurende duizenden jaren zijn bestudeerd en opgeschreven, maar waar nog niet altijd gebruik van wordt gemaakt.

 

Maken andere therapieen gebruik van de TCG?

Ja, ik zie steeds meer nieuwe technieken en apparaten op de markt komen die terug te voeren zijn naar het principe van de TCG, maar dan gekleed in een ander jasje. Denk hierbij aan Dry needling, Triggerpoints, micro energie systemen, het geven van stroomstootjes, fascia therapie. Doel is om het lichaam te activeren en om de energiebalans te hervinden. Met de huidige snelle ontwikkeling gaan wij ons misschien eens verbazen over de wijsheden die al duizenden jaren beschreven staan. Wie weet? Mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt.

Meerwaarde ten opzichte van andere therapieën?

Wie de celbiologie begrijpt en enige kennis heeft van de werking tussen brein en lichaam zal beamen dat een wondje kan genezen of dat pijn kan worden verzacht door het aandacht te geven. Een goede constitutie is belangrijk. Elke therapie heeft zo zijn specialisatie.

Bedrijven: In deze tijd bestaat er een steeds grotere behoeft om werknemers vitaal en betrokken te houden. Ik begeleid uw medewerkers graag, door ze een ontspanningsmassage aan te bieden. Vaak na 20 minuten behandeling voelt de werknemer zich herboren. Niet alleen uw werknemer komt dit ten goede, maar natuurlijk ook uw bedrijf. Er is veel bewijs dat ziekteverzuim door massage therapie afneemt.

Shiatsu is geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Daarom vindt er een intake gesprek plaats.

Voorbeeld:

Oosterse filosofie en westerse visie hebben elk hun eigen benadering als het gaat om gezondheid en welzijn. In de Chinese filosofie wordt gezonde voeding gezien als de bron van energie, en is het Jing de materiële basis voor het hele lichaam. Jing wordt opgeslagen in de nieren en omvat onder andere het brein, merg, botten, zenuwweefsel en geslachtsorganen/hormonen. De Nierenergie werkt samen met de Blaasenergie, die bijvoorbeeld kan worden behandeld met acupressuurpunten langs de ruggenwervel, over de knieën en voeten. Een natuurlijk proces is dat het Jing afneemt naarmate we ouder worden, maar we kunnen dit proces vertragen door onze leefstijl in acht te nemen, zoals het verminderen van stress.

Aan de andere kant is er ook overlap met de westerse visie. Zo hebben onze mitochondriën de hele dag door voeding nodig om energie te produceren, en kan een afname van ATP leiden tot verstoorde werking van organen en spieren. Langdurige stress heeft invloed op de bijnieren, die geslachtshormonen aanmaken en andere hormonen zoals cortisol en aldosteron. Een verminderd functioneren van de bijnier gaat soms weer gepaard met schildklierproblemen, die weer verbonden zijn met de hypofyse en hypothalamus in de hersenen. Dit laat zien hoeveel organen dagelijks hard werken om ons lichaam in evenwicht te houden.

Beide filosofieën benadrukken het belang van een goede werking van verschillende organen en systemen in het lichaam, zoals het immuunsysteem, bloedvaten en lymfesysteem, darmflora, spijsverteringsstelsel en ademhaling. Door deze inzichten te combineren, kunnen we een holistische benadering van gezondheid en welzijn ontwikkelen die ons lichaam en geest in balans houdt.

Scroll naar boven