Hartbeschermer & Drievoudige verwarmer

HARTBESCHERMER

Verloop
De hartbeschermer, die ook wel kringloopmeridiaan of hartconstrictor wordt genoemd, begint naast de tepel en loopt over de borstkas naar de biceps. Hierna loopt hij via de elleboog over het midden van de onderarm en de hand naar de middelvinger, waar hij eindigt bij de top.

Functie: bloedsomloop
De hartbeschermer werkt samen met de drievoudige verwarmer. Hij is van invloed op de bloedsomloop en op het hartzakje, dat als een beschermend vlies om het hart heen ligt. Deze meridiaan beschermt het hart tegen te grote lichamelijke en emotionele spanningen. Hij vangt de emotionele schokken op. Hij filtert welke emoties en indrukken tot het hart worden toegelaten en verwerkt kunnen worden en welke hij niet doorlaat.

Disbalans
Bij veel mensen heeft deze meridiaan te veel energie. Dit kan zich uiten op fysiek niveau in beklemming op de borst, een benauwd gevoel, hartkloppingen, slapeloosheid, gespannenheid, stijve armen en een hoge of lage bloeddruk. Psychisch kan men last hebben van rusteloosheid, angstgevoelens en relatieproblemen, waarbij men te veel of te weinig vertrouwen schenkt.

Shiatsu
Dit een bijzondere meridiaan want deze is niet direct gekoppeld aan een specifiek orgaan in het lichaam. Zoals bij de disbalans is beschreven heeft deze meridiaan te veel energie. Door specifieke technieken kan ik de energie van de hartbeschermer beïnvloeden waardoor het overschot van de energie vermindert. Deze meridiaan vormt tesamen met de drievoudige verwarmer, hartmeridiaan en dunne darm meridiaan het vuur-element (=rood van mijn logo). Het vuurelement staat voor vreugde en levensenergie.

DRIEVOUDIGE VERWARMER

Verloop
De drievoudige verwarmer loopt vanaf de buitenste nagelhoek van de ringvinger over de rug van de hand naar het midden van de onderarm. Via de elleboog en de schouder loopt hij naar de hals en naar de onderkant van het oor, om vervolgens bij de buitenkant van de wenkbrauw te eindigen.

Functie: bescherming
De drievoudige verwarmer vertegenwoordigt diverse functies in plaats van een orgaan. Hij is te beschouwen als de lichaamsthermostaat. Hij beschermt de immuniteit via het lymfevatenstelsel en hij zorgt voor verspreiding van water en andere vloeistoffen in het lichaam en voor het afscheiden van afvalstoffen. Hij zorgt ervoor dat het lichaam zich gemakkelijk aanpast aan temperatuurwisselingen en minder ontvankelijk is voor infecties en koorts.
De drievoudige verwarmer staat ook voor emotionele bescherming en beïnvloedt de manier waarop we relaties met anderen aangaan.
Tevens verzorgt de drievoudige verwarmer de samenhang in het lichaam. Hij verbindt alle organen met elkaar en verdeelt de energie onder de organen.

Disbalans
Als deze meridiaan niet goed functioneert, kan dit zich fysiek uiten in een koud gevoel, ontvankelijkheid voor verkoudheid en griep, oorpijn, een zwaar, loom gevoel, spanning in het buikgebied en spanning in armen en schouders. Psychisch gezien kan een disbalans zich uiten in sociale onzekerheid, een grote behoedzaamheid in relaties en weinig warmte op sociaal gebied.

Shiatsu
De drievoudige verwarmer, weer zo’n bijzondere meridiaan, zorgt voor de samenwerking tussen de verschillende organen in het lichaam. Tijdens de shiatsu komt deze meridiaan op een aantal manieren en momenten aan bod: vaak met bijzondere ervaringen als “ik voel zomaar iets stromen” of ik had het even warm en nu wordt het in één keer heel rustig.

Scroll naar boven