Hartmeridiaan & Dunne darm-meridiaan

HARTMERIDIAAN


Verloop

De hartmeridiaan begint in het diepste gedeelte van de oksel en loopt over de bovenarm en de onderarm omlaag naar de pink. Hij eindigt aan de binnenste nagelhoek van de pink.

Functie: gewaar zijn
De hartmeridiaan werkt samen met de dunne darm-meridiaan. Hij beïnvloedt de functies van het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop en hij beheerst het spraakvermogen.

Disbalans
Als de hartmeridiaan niet in balans is, komt dat fysiek tot uiting in bijvoorbeeld vermoeidheid, slechte circulatie, hartkloppingen en hart- en vaatziekten, een drukkend of gespannen gevoel in het bovenlichaam, pijn in de borst, stotteren, zweren op de tong en overvloedige transpiratie. Psychisch uit een disbalans zich in nervositeit, rusteloosheid, opgewondenheid, hysterie en overmatig en ongepast lachen.

DUNNE DARM-MERIDIAAN


Verloop

De dunne darm-meridiaan begint bij de buitenste nagelhoek van de pink en loopt via de pols en de onderarm omhoog naar de schouder. Hij zigzagt over het schouderblad en loopt daarna via de hals en de onderkant van het jukbeen naar het oor, waar hij eindigt.

Functie: assimilatie
De dunne darm-meridiaan beïnvloedt het vermogen om voeding te assimileren en om vaste en vloeibare substanties te scheiden. Deze meridiaan zorgt ervoor dat u onderscheidingsvermogen hebt, helder kunt oordelen en evenwichtig reageert bij emotionele opwinding.

Disbalans
Als de dunne darm-meridiaan niet goed functioneert, uit zich dat in fysiek opzicht in bijvoorbeeld gehoorproblemen, buikpijn, winderigheid, diarree of constipatie en pijn in de schouders. Op psychisch niveau uit zich dit in mentale rusteloosheid, besluiteloosheid en een verminderd onderscheidingsvermogen.

[button color=”silver” link=”/meridianen”] Terug naar Meridianen[/button] [button color=”silver” link=”/niermeridiaan-blaasmeridiaan/”] Verder naar Niermeridiaan & Blaasmeridiaan[/button]

Scroll naar boven