Miltmeridiaan & Maagmeridiaan

MILTMERIDIAAN


Verloop

De miltmeridiaan begint aan de binnenkant van de grote teen en loopt via de binnenkant van het onderbeen en de knie naar de lies en over de buik langs de tepel naar de zijkant van de borstkas.

Functie: spijsvertering
De miltmeridiaan en de maagmeridiaan werken hierbij samen. Ze zijn verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in energie en vloeistoffen en voor de verspreiding hiervan door het lichaam.

Disbalans
Fysieke klachten die verband houden met een slecht functionerende miltmeridiaan zijn onder andere misselijkheid en braken, maagklachten, slechte spijsvertering, gebrek aan eetlust, zware vermoeide ledematen, tandvleesproblemen en zwaarlijvigheid. Op psychisch/mentaal niveau uit dit zich bijvoorbeeld in tobben, piekeren, malen, moeite met ontvangen, te veel geven, een sterke behoefte aan empathie en begrip of juist overbezorgd zijn voor anderen.

MAAGMERIDIAAN


Verloop

De maagmeridiaan is een van de langste in het lichaam. Hij begint onder het oog en loopt over de wang en de hals via de tepel naar de buik en dan via de buitenkant van het been naar de buitenste nagelhoek van de tweede teen.

Functie: afbraak en transport van voedsel
De maagmeridiaan neemt de smaken waar en brengt de vertering van voedsel op gang. Hij beïnvloedt de eetlust, is verbonden met het denken en met gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. De werking van deze meridiaan is daarnaast van invloed op het functioneren van de vrouwelijke organen.

Disbalans
Een disbalans in de maagmeridiaan kunnen zich op fysiek niveau uiten in een onrustige maag, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, vaak zin in koude dranken en stijve benen. Op psychisch niveau uit dit zich onder andere in tobben, piekeren, niet helder kunnen denken en een slechte concentratie.

[button color=”silver” link=”/meridianen”] Terug naar Meridianen[/button] [button color=”silver” link=”/hartmeridiaan-dunne-darm-meridiaan/”] Verder naar Hartmeridiaan & Dunne darm-meridiaan[/button]

Scroll naar boven