Waar een kennis-update al niet goed voor is
Mijn shiatsu opleiding is ondertussen afgerond. Nu rest nog het “updaten” van mijn Medische Kennis naar het niveau zoals de verzekeraars dat per 1-1-2017 eisen. Tijdens het updaten van mijn medische kennis wordt regelmatiger dieper ingegaan op medicatie. Ter voorbereiding van de eerste les las begin dit jaar las ik het boekje “wat de bijsluiter niet vertelt”. Interessant. Wat de bijsluiter niet vertelt was de onderzoekende vraag die ik mijzelf stelde. Is er nog meer te vertellen dat hetgeen in de bjsluiter van medicatie staat? Ja dus! Ik worstelde mij door het boekje heen. Er was één medicijn waarvan ik ronduit heel erg geschrokken ben: maagzuurremmers. Een maagzuurremmer kan zijn chemisch “verwoestende” werk alleen uitvoeren door calcium uit de voeding te onttrekken.
Bij kortstondig gebruik bij fitte mensen zal er niet zo veel merkbaar zijn of worden. Bij ouderen met met een minder puike conditie of langdurig gebruik ligt de situatie anders of kan op termijn anders komen te liggen. Doordat de maagzuuremmer calcium onttrekt uit de voeding, zal het lichaam, ronduit slim als het menselijk lichaam is, die calcium dan toch ergens anders “halen”. In goed Nederlands onttrekken en daarmee verzwakken. Calcium is namelijk wel nodig voor bepaalde processen in het lichaam. Met die ergens anders worden hier overigens de botten bedoeld. Langzaam worden de botten als het ware zwakker, hetgeen bij langdurig gebruik botontkalking (oestoperose) tot gevolg heeft. Vrouwen zijn overigens gevoeliger voor osteoperose.
Ik prijs mijzelf zelf geen enkele medicatie nodig te hebben. Na het lezen van de lange termijn effecten had ik zoiets van: het is mijn lichaam, mijn keuze hoe ik er mee om wil gaan. Wat zou ik doen als ik medicatie zou moeten gebruiken? Op zoek gaan naar alternatieven? Ja dus! Voor diegene die ook werk wil maken van zijn of haar medicatie, adviseer ik: lees het boekje “Wat de bijsluiter niet vertelt” eens. Ben je de bijsluiter kwijt? Download dan de app FK (farmaceutisch kompas) en kijk eens rustig naar alle gewenste en ongewenste effecten. De app FK bevat identieke informatie als de bijsluiter op papier, helaas niet datgene wat de bijsluiter nu net niet vertelt.
Genoeg van medicatie? Geschrokken?
Heb je “genoeg” van je medicatie, overweeg dan eens een andere aanpak, met behulp van natuurgeneeskundige inzichten, zoals shiatsu of homeopathie. In het geval van shiatsu kunnen we er wellicht samen achter komen waardoor je lichaam in de stress schiet en te veel maagzuur gaat produceren en daarom dus maagzuurremmers nodigt heeft. Op korte termijn is een aantal shiatsu behandelingen wellicht een (kleine) investering, op lange termijn kun je de sterkere botten behouden. Ouderen vallen vaak door een scala van redenen waaronder wederom bijwerkingen van medicatie of een (net) iets te hoge dosering van de medicatie; informeer bij huisarts of apotheker of de dosering en/of samenstelling van medicatie aangepast kan worden. Bottom line: als je botten een stootje kunnen hebben zijn de (ongewenste)effecten van andere medicatie hopelijk minder erg en breek je minder snel een been, heup, schouder of arm. Het aanpassen van de medicatie geschiedt uiteraard in overleg met de huisarts en/of apotheker. Mijn bericht: kijk goed naar de verhouding gewenste en ongewenste effecten en overweeg ook eens een “niet chemisch alternatief” = er voor zorgen dat uw lichaam en geest zelf met de situatie om kunnen gaan.
Ik weet dat maagzuurremers ook kunnen worden gegeven om de bijwerkingen van andere medicatie te verzachten of te dempen. Vergeet alsjeblieft echter niet dat vrijwel iedere medicijn ook de lever passeert en de lever is juist het orgaan dat zorgt voor een soepele stroom van de energie in het lichaam. Minder medicatie betekent ook minder belasting voor de lever zodat die weer zijn primaire en andere functies waaronder zuiveren kan uitvoeren.
Het kan ook anders = het zelfherstellend vermogen van je lichaam (laten) activeren en benutten
Ondertussen is aanstaande zaterdag les 8 van de 10 bijscholingsdagen in zicht. De bijwerkingen van nog veel meer medicamenten zijn de revue gepasseerd. Als eerder gezegd, ik prijs mijzelf gelukkig niets te hoeven gebruiken. Gebruik je andere medicatie dan maagzuurremers, dan gelden wellicht andere korte en lange termijn effecten niet prettig te zijn voor je lichaam. Mijn motto: je kunt beter proberen de oorzaak te achterhalen dan domweg proberen (langdurig) de symptomen te (blijven) onderdrukken. Voor veel klachten die met medicatie worden “bestreden” kan een natuurgeneeskundige aanpak prima resultaten opleveren. In de natuurgeneeskunde wordt het lichaam met behulp van bijvoorbeeld shiatsu geprikkeld om te genezen door het zogenaamd zelfherstellende geneeskundige vermogen te vergroten. Vergelijkbaar zoals bij de griep of een verkoudheid zoals we dat allemaal kennen. Je kunt je lichaam dus ook een handje, en in het geval van shiatsu een “duimpje” laten helpen.
Welke organisatie mag zichzelf controleren?
Misschien vind je het bovenstaande nogal vergezocht of wellicht zelfs onbetrouwbaar? Ik nodig je uit dan dit artikel “medicijnen-veroorzaken-vaak-meer-klachten-dan-ze-oplossen”. Nogmaals van mij moet je helemaal niet stoppen met medicatie, je weet nu wel dat er ook alternatieven zijn. Doe er je voordeel mee. Of niet 🙂 Het is jouw leven. Jouw lichaam en geest.
Ik wens je een gezond, fit, bewust en blij leven in 2015, 2016 en daarna nog vele jaren !
Jan