Voordelen en effecten shiatsu

Over Shiatsu

Het woord Shiatsu is het Japanse woord voor vingerdruk. Shiatsu is van origine een traditionele Japanese massage. Shiatsu massage wordt gebruikt als een andere aanpak of alternatief voor andere medische behandelingen in alle delen van de wereld. Shiatsu is niet vergelijkbaar met westerse stijlen van massage of therapie.

Shiatsu omvat het (her-) of extra stimuleren van de energiestromen in het lichaam die zijn geblokkeerd of uit balans zijn. Shiatsu focust op de lichaamsenergie, ook wel bekend als Ki(Japans) en Qi (Chinees) en daarmee alle onderliggende functies in het lichaam en geest. Shiatsu is inzetbaar ter preventie van klachten, ter ontspanning en voor herstel van gezondheidsklachten.

Voordelen van Shiatsu en Shiatsu-release

Shiatsu heeft een aantal functies. Hieronder vind je de meest voorkomende effecten en voordelen van Shiatsu:

Verbetert de fysieke en geestelijke veerkracht en het verloop van processen in het lichaam:

 1. Shiatsu massage is een vorm van therapie die probeert stress, stagnatie en weerstand in het lichaam te verminderen om daarmee het welzijn te verbeteren.
 2. Shiatsu ontvangen heeft en geeft  een rustgevend effect waardoor het slapen beter gaat en het lichaam beter kan herstellen van alle belastingen gedurende de dag.
 3. Door Shiatsu worden zowel fysieke als emotionele als interne problemen beïnvloed.
 4. Reduceert de spierstijfheid en tonus , en geeft de ankerpunten van spieren ontspanning; eventule triggerpoints verminderen of verdwijnen veelal.
 5. Stimuleert de huid waardoor de circulatie verbetert en transpiratie en/of zweetproblemen verminderen.
 6. Shiatsu beïnvloedt het autonome zenuwstelsel waardoor de primaire functies in het lichaam beter gaan functioneren.

  Vermindert een breed scala veel voorkomende klachten door toename van het zelfherstellende vermogen van het lichaam:

 7. Shiatsu is zinvol bij chronische klachten als rug- en nekpijn,  gewrichtspijn, frozen shoulder, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen, stress en piekeren.
 8. Het herstelt en onderhoudt circulatie van de lichaams-energieën en daarmee het zelfherstellende vermogen van het lichaam, vergelijkbaar als met het herstellen van de griep.
 9. De circulatie van het bloed in het lichaam wordt verbeterd.
 10. Het wordt vaak ingezet om te ontstressen en de druk van het lichaam te halen; vrijwel iedereen ervaart ontspanning, al na de eerste behandeling, gedurende een aantal dagen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 95% van de mensen zich relaxter voelde na een behandeling; het piekergedrag wordt doorbroken en depressie en/of depressieve gedachten verminderen.
 11. Het kan behulpzaam bij gewrichtsproblemen

  Stimuleert en verbetert vrijere en optimale ademhaling, spijsvertering en energieniveau:

 12. Ondersteunt en vermindert ademhalingsproblemen zoals bij een verkoudheid, kuchen en sinusïtis (holtes); door betere ademhaling adem je meer warmte in, door goede uitademing ontspan je en je ontzuurt je lichaam; verbeterde ademhaling geeft je ook rust en kan typische “paniekklachten” en reacties als hyperventilatie verminderen en zelfs laten verdwijnen.
 13. Vermindert constipatie doordat de buik grondig wordt behandeld en de spieren gerekt.
 14. Shiatsu zorgt voor een verbeterde flow van van de energie en verhoogt als het ware het energieniveau en daardoor herstel je sneller van kleine en grote klachten; stimuleert indirect de productie van gelukshormonen (serotonine) waardoor depressieve gedachten kunnen verminderen of verdwijnen.

  Verkort het herstel van het lichaam na top-prestatie en goede voorbereiding op top-prestatie(s):

 15. Shiatsu en Shiatsu-release kunnen je lichaam en geest helpen een top-prestatie op werk, privé en sportief gebied neer te zetten, mits je uiteraard enigzins gezond leeft en eet en aan enige zelfreflectie doet?! Hier kan ik je eventueel ook bij helpen, suggesties voor geven! Onderga je regelmatig shiatsu of shiatsu een paar dagen voorafgaande aan een top-prestatie, dan kan het herstel merkbaar sneller zijn/worden; vaak zelfs vrijwel afwezig.

  Ondersteunend bij zwangerschap:

 16. Kan ondersteunend zijn bij zwangere vrouwen om de typische ochtendklachten te verminderen; en om vermoeidheid te verminderen.

  Toegankelijk maken & verwerken emotionele gebeurtenissen – met behulp Shiatsu – Release

 17. Een bijzondere vorm van Shiatsu, namelijk Shiatsu Release kan je ondersteunen bij het vrij of los laten komen en verwerken van oude onbewuste en onverwerkte emoties en emotionele ervaringen; deze aanpak kan zeer zinvol worden ingezet als je jezelf weer “op de rails wilt zetten” of als je bij een psycholoog loopt of overweegt in therapie te gaan om de processen te versnellen. Shiatsu release lijkt op EMDR met als kenmerk van Shiatsu Release dat de oude gebeurtenissen beheerst en gecontroleerd kunnen worden losgemaakt waardoor “vluchtgedrag” en stoppen met de therapie vrijwel nooit voorkomt.

  Ondersteunend bij chemotherapie:

 18. Shiatsu kan worden ingezet bij mensen die chemotherapie hebben ondergaan om het lichaam te laten ontspannen waardoor de juist in die periode zo broodnodige energie kan worden ingezet voor herstel van het lichaam.

  Vermindert inname medicatie en/of bijwerkingen:

 19. Kan reguliere medicatie overbodig maken of dosering verlagen mogelijk maken; als gevolg van minder medicatie treden ook minder bijwerkingen op (je overlegt hierbij altijd zelf met je huisarts en/of specialist). De nodige mensen hebben hun bloeddrukverlagende pillen en migraine vermijdende medicatie gereduceerd en zelfs afgebouwd.

  Documentatie  met eenvoudige, snel en makkelijke uitvoerbare oefeningen

 20. Je kunt jezelf ook een vorm van, soort Shiatsu geven; je krijgt na een behandeling documentatie mee met eenvoudig uit te voeren oefeningen die je iedere dag na ongeveer 10 minuten van kleine inspanning ook een prettig “Shiatsu-like” gevoel kunnen geven.

Proberen, de moeite waard: ik ga voor fittere, blijere en bewuste mensen

Als je kijkt naar de voordelen van Shiatsu kan ik, ook uit eigen ervaring, alleen maar zeggen: probeer het eens. Na één of een paar behandelingen zul je ontdekken dat je lichaam als gevolg van de herstelde energiestromen en verbeterede balans, zelf veel “zaken” beter en sneller weer oppakt, niet voor even maar voor een langere periode en veelal blijvend.

Naast de pure Shiatsu denk ik ook met je mee en voorzie je eventueel van aanvullende voedingstips en/of leefstijlgewoontes waardoor je na een paar behandelingen duidelijk bewuster, fitter en blijer weer mijn deur uit stapt, terug in je leven, fit en blij als het spreekwoordelijke hoentje.

Korting en promotie

Aangezien ik zoveel mogelijk mensen de voordelen van Shiatsu wil laten ervaren, hanteer ik een aantrekkelijke promotie-regeling voor de bestaande klant en de nieuwe klant.

Vragen en afspraak

Wellicht heb je vragen, gebruik dan het contactformulier; wil je een Shiatsu-behandeling dan kun je deze hier direct boeken. Veel verzekeraars vergoeden  (externe pagina van mijn beroepsvereniging) een aanzienlijk deel van de behandeling en dat doen ze niet voor niets, ze hebben namelijk ontdekt dat mensen die Shiatsu krijgen minder declareren omdat ze bewuster leven.

 

Scroll naar boven