Hoe werkt Shiatsu

Wat is shiatsu?

Shiatsu is van oorsprong een Oosterse therapievorm. In de Japanse taal betekent shi vinger en atsu druk.Tijdens een behandeling oefent de shiatsumasseur of -therapeut met zijn hand, duim en/of vinger(s) druk uit op de huid en daarmee op de onderliggende weefsels en cellen van de patiënt.

Meridianen = energiebanen

Door een shiatsubehandeling wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam gestimuleerd en versterkt. De flow van de energie  binnen de energiebanen (=meridianen) wordt verbeterd. Shiatsu is een natuurgeneeskundige therapie waarbij op holistische (=geheel) wijze naar de mens wordt gekeken: fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel.

Shiatsu werkt stimulerend, helend en preventief

Shiatsu vergroot je weerstand en het natuurlijke herstelvermogen van je lichaam en geest! Shiatsu maakt de energiestromen in je lichaam weer vloeiend. De organen (hart, longen, nieren, milt, maag, etc.) werken daardoor beter samen. De effecten zijn legio: een betere nachtrust, rustiger en geconcentreerder werken, betere sportprestaties, minder spanning, een minder geblokkeerde of juist stevigere stoelgang, minder hinder of geen hinder meer van oude emotionele ervaringen. Shiatsu is geschikt voor alle leeftijden.

Shiatsu: basisbehandeling

Tijdens een shiatsu behandeling worden nek, schouders, rug, benen, armen, hoofd, borstkas en buik behandeld. Tijdens de behandeling oefen ik druk uit op veel punten en zorg daardoor voor een betere flow van de energie door de energiebanen van jouw lichaam. De punten van de basisbehandeling hebben effect op organen, spieren, zenuwen, bloedvaten, het spijsverteringsstelsel, hersengebieden en luchtwegen. Naast de fysieke aspecten van het lichaam, heeft shiatsu vaak ook een uitwerking op de psyche. Een basisbehandeling biedt je ontspanning en versterkt het je lichaam en geest. In een basisbehandeling worden nek en schouders altijd uitgebreid behandeld: een soepele nek en losse schouders zorgen bijvoorbeeld voor minder hoofdpijn, minder migraine en beter kunnen concentreren.

Shiatsu: receptbehandeling

Na één of meerdere shiatsu basisbehandelingen blijkt vaak dat een breed scala aan klachten afneemt. De aard en de duur van jouw klachten en de  fitheid van jouw lichaam beïnvloeden het tempo van vermindering van de klachten. Er zijn ook klachten die hardnekkiger of specifieker zijn en een meer gerichte aanpak  vereisen, een zogenaamde receptbehandeling. Op de pagina behandeling kun je zien welke veel voorkomende klachten door toepassing van shiatsu kunnen worden verminderd. Staat jouw klacht er niet bij, neem dan even contact met mij op om te zien wat ik met shiatsu voor je kan betekenen.

Shiatsu: release therapie

Ervaringen in je leven, zowel leuke als minder leuke worden door je lichaam opgeslagen. Shiatsu Release Therapie is een behandeling die je kan helpen oude, veelal minder leuke ervaringen los te laten zodat je vrijer, prettiger en blijer door het leven kunt gaan. Ervaar je onderwerpen in je leven waar je niet bij kunt, volg je therapie bij een psycholoog of psychotherapeut, overweeg dan zeker deze therapie. Veel mensen hebben er al nut bij gehad. Het proces bij genoemde therapeuten wordt veelal aanzienlijk versneld; je bent beter in staat bij je gevoel te komen en dit te delen met de betreffende therapeut.

Shiatsu helpt oude indrukken te verwerken of los te laten

Naast het vloeiender laten stromen van de energie kan een shiatsubehandeling ook andere effecten hebben. Vaak zijn in het lichaam emotionele indrukken en ervaringen “vastgezet” op een bepaalde plek of de klachten zijn gekoppeld aan een bepaald orgaan. Shiatsu en met name Shiatsu-Release kan oude ervaringen losweken en in beweging brengen waardoor je vrijer in het leven komt te staan.

Oorsprong shiatsu

tokujironamikoshiShiatsu is een eeuwenoude Oosterse behandelmethode. De wortels van deze zeer oude geneeswijze liggen in het “oude” China. De behandelmethode is later verder ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi. Hij bracht de Shiatsu methode tot een hoog medisch niveau. Shiatsu is door het Ministerie van Volksgezondheid van Japan officieel erkend als therapie. Ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen de voordelen van shiatsu bij gezondheidsklachten of men komt één maal per 4 a 6 weken voor een preventieve onderhoudsbehandeling.

Scroll naar boven